Tendències en disseny web per 2018
31 / 12 / 2017

Tendències en disseny web per 2018

expert SEO Barcelona
Gerard Osan
Expert SEO
L'arribada d'un nou any normalment implica que recapitulem en el que s'ha fet en els últims 12 mesos i ens plantegem com podem encarar una nova temporada. En el camp del disseny web és habitual valorar quines tendències han arribat per quedar-se, quines abandonarem fins que tornin a posar-se de moda, i quines noves corrents adoptarem en els mesos vinents.

Anem a fer un repàs per les principals tendències en disseny web que sembla que ens depararà el 2018.

Mobile-first

Ja ho vam comentar en el nostre article sobre quins canvis portaria el SEO per al 2018: la mentalitat de passar de pensar en un disseny per a ordinadors i després adaptar-lo a dispositius mòbils té els dies comptats. I és que cada vegada més, l’smartphone és el principal instrument amb què accedim a Internet.

Encara que no caldrà deixar de banda el disseny de pàgines web per a desktop, sí que haurem de centrar esforços en oferir una versió mòbil dels nostres llocs web pensada per al seu ús en mòbils.

Flat design, material i formes geomètriques

Malgrat que ja portem una temporada emprant el Flat i Material Design de Google, no sembla que aquesta tendència vagi a desaparèixer al 2018. L'ús de colors plans i formes simples, fugint del skeuomorphism i la seva representació més precisa de la realitat, seguirà present en els nous portals web d'aquest any.

A més, l'ús de formes geomètriques simples, com línies, cercles o patrons repetitius, s’incorporarà amb més força al comentat abans.

Quadrícula asimètrica, card design i espai negatiu

Encara que no abandonarem el disseny seguint una graella que ha caracteritzat molts dels llocs web en els últims anys, sí que veurem petites variacions sobre aquest concepte.

D'una banda, el pes dels elements visuals passarà a distribuir-se de manera asimètrica per aquesta quadrícula imaginària utilitzada per dissenyar. Fins i tot en ocasions veurem peces que trenquen amb aquest esquema per destacar sobre el conjunt del lloc web.

D'altra banda, el card design, popular en llocs com Pinterest, seguirà agafant força en 2018. També observarem un augment de la utilització de l'espai negatiu per aïllar i remarcar elements o conjunts dels mateixos sobre la resta.

Colors amb força i saturats

Malgrat que l'ús de colors va molt lligat a la imatge d'una marca, l’ús de tonalitats més o menys brillants, saturades, etc. permet un marge de maniobra a l'hora de plasmar la imatge corporativa. En 2018 sembla que adoptarem la tendència d'utilitzar colors amb més força i saturació.

SVG ha arribat per quedarse

Malgrat que aquest format de gràfics vectorials és un veterà en el camp del disseny, la seva adaptació al món web va patir per la falta de suport d'alguns navegadors.

2018, amb una adopció molt més generalitzada, sembla que serà l'any del SVG. Amb un format que permet l'ampliació sense pèrdua de qualitat, l'aplicació de filtres i animacions, o un pes menor que altres formats tradicionals, el seu ús en il·lustracions, icones i logotips serà més habitual en el camp web en els mesos vinents.

Il·lustracions i iconografia

Vinculat amb el punt anterior, la incorporació d'il·lustracions i la utilització d'iconografia per il·lustrar o acompanyar els continguts de la nostra web marcarà la línia visual de l'any que ve.

Adéu a les fotos d'stock?

Amb l'expansió dels bancs d'imatges lliures de drets, un problema amb el qual hauran de bregar les marques és la repetició de les seves fotografies en altres llocs web.

Per això, i per la gran importància que te l'aspecte visual en la decisió de compra dels consumidors, cada vegada hi ha més conscienciació en el sector de l'ús d'imatges, fotografies i il·lustracions a mida per a les seves marques.

Hero image vs slider

Un pas que estan donant ja alguns portals web és l'abandonament de l'ús de slider a les seves pàgines principals, en favor de la incorporació d'una única imatge de grans dimensions amb contingut destacat: les anomenades hero images.

Malgrat que seria dràstic vaticinar la mort dels slider, sí que és una realitat que el seu ús en versions web per a smartphones no sol estar adaptat a les característiques d'ús dels mateixos, i que la seva major càrrega de recursos sol xocar amb el context de limitació de velocitat d'Internet en aquests dispositius.

Tipografies més expressives

Malgrat que no és recomanable l'ús de tipus de lletra amb moltes floritures per a grans volums de text, les tipografies amb personalitat s’incorporaran amb força als títols i destacats de molts llocs web, amb l'objectiu de diferenciar-se de molts altres portals que utilitzin fonts de text estàndard.

Animacions i micro-interaccions

Ja fa alguns anys que la implementació d'HTML5 va portar amb si una major facilitat per implementar animacions i efectes sense recórrer a llibreries externes.

Al 2018 observarem com aquest tipus de moviments i efectes visuals s'empraran per reforçar micro-interaccions, com afegir un producte a la cistella de compra d'un e-commerce o indicar el següent pas a realitzar després de llegir un article d'un bloc.

Elements fixos

Amb origen en el disseny d'aplicacions mòbils, cada vegada més podrem veure en llocs web com s'implementen elements fixos, com la subscripció a un newsletter o informació sobre una promoció, a les parts superiors i inferiors de les nostres pantalles.

Al llarg de l'any anirem veient com evolucionen aquestes tendències i us anirem explicant les innovacions i canvis que amb seguretat treballarem en els nostres projectes.
expert SEO Barcelona
Sobre l'autor/a
Gerard Osan — Expert SEO
Dins del màrqueting online he enfocat la meva carrera professional cap al SEO tècnic i l'analítica web. També dedico una mica de temps a la programació, buscant que el desenvolupament web aporti recursos optimitzats al màrqueting.

Notícies relacionades

Tens un projecte en ment? En volem saber més!